Różnica między wyciskarką a sokowirówką Mamy dla was bardzo krótkie porównanie sokowirówki i wyciskarki. Większość z nas zna różnice między tymi urządzeniami, ale dla tych, dla których temat jest nowy może to być ciekawe porównanie. Może dzięki temu będzie wam niedługo łatwiej wybrać takie urządzenie, które pozwoli przygotować wartościowy sok. W przypadku sokowirówek najważniejszym elementem będzie sito, które wiruje. Jego ścianki mają niewielkie otwory, które mają ostrza. W ten sposób sokowirówka rusza się w tempie kilku tysięcy obrotów na minutę i tnie owoce czy warzywa. Dodatkowo na surowiec zaczyna działać siła odśrodkowa, tak że uzyskuje się sok i następnie wszystko dostaje się do pojemnika na sok. Jednocześnie jednak siła tarcia oraz wiele obrotów na minutę to takie czynniki, które niestety będą niszczyć te wszystkie cenne składniki, które w owocach się znajdują.

Sokowirówka jest w stanie pracować z owocami i warzywami. Nie będzie można jej jednak wykorzystywać, jeśli chce się pozyskiwać sok z zielonych warzyw liściastych, ziół czy zbóż. Tutaj mamy wyraźne ograniczenie i ten sprzęt nie będzie w stanie takiego soku dla nas pozyskać. Wyciskarki pracują zupełnie inaczej, ponieważ wykonują wolne obroty najczęściej kilkadziesiąt na minutę. Wszystko polega na tym, że owoce są miażdżone i nie ma siły tarcia. Pozyskiwanie soku w takim sprzęcie polega na kilku ważnych etapach. Główna rola tutaj przeznaczona jest dla specjalnego wałka ślimakowego, który będzie odpowiadał za miażdżenie oraz wyciskanie soku z surowca. Wałek taki obraca się wolno i doprowadza do miażdżenia komórek i uwalniania soku. Ale dzięki wolnym obrotom temperatura soku nie będzie się podnosiła i tym samym sok się ani nie napowietrza ani nie nagrzewa. Tym samym w tym przypadku nie ma obaw o utratę cennych składników, które w soku powinny się znajdować. Jednocześnie tak wyciskany sok charakteryzuje się tym, że jest gęstszy i mamy w nim masę pozytywnie działających na organizm składników.