Jaki sok jest najzdrowszy? Każdy człowiek lubi wypić sobie świeży sok, który będzie źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Te soki, które kupimy w sklepach najczęściej mają niewiele wspólnego z dobrym sokiem. Większość jest dosładzana i powstaje z zagęszczonego soku, a wiec wartości odżywczych jest tam jak na lekarstwo. Dlatego najlepiej taki sok samemu sobie przygotować. Jak wybierać owoce i warzywa na sok? Oczywiście jeśli chcemy samemu przygotować sok to trzeba się także zastanowić nad tym jakie produkty będą do tego wykorzystywane. Na nic pójdzie przygotowywanie samodzielnie soku, jeśli wybierzemy do tego produkty marnej jakości.

Jeśli zakupy robimy w marketach szukajmy owoców luzem sprzedawanych, ponieważ łatwiej je przejrzeć i wybrać takie owoce, które będą w dobrym stanie. Wybierajmy zawsze te owoce, które są świeże i na które mamy sezon. Natomiast unikamy owoców obitych czy z elementami pleśni. W ten sposób stracą one smak i nasz sok nie będzie dobry. Wyciskarka do owoców to urządzenie, które będzie miażdżyć komórki owocu albo warzywa, by pozyskać z nich sok. W sklepach mamy przygotowane wyciskarki jedno albo dwuślimakowe. Te jednoślimakowe urządzenia są prostsze w czyszczeniu, ale będą miały mniejszą wydajność. Sok, który będzie uzyskiwany przy użyciu wyciskarek charakteryzuje się tym, że jest gęsty, mętny i ma małą ilość piany. W ten sposób można być pewnym, że w takim soku znajdują się wszystkie cenny składniki odżywcze, które stanowią o wartości takiego soku.

Otrzymywanie soku z wyciskarki będzie zajmować więcej czasu, ponieważ ślimak, który wyciska sok pracuje wolniej niż sokowirówka, ale wolne obroty gwarantują jakość soku. Sok z sokowirówki Sokowirówka pracuje inaczej, ponieważ nie miażdży komórek, ale je rozcina i potem przy pomocy siły odśrodkowej wydobywa sok. Przechodzi on przez sitko i trafia do pojemnika. Taki sok jest mocno napowietrzony co widać po pojawiającej się na nim pianie. To sprawia, że będzie utleniony i gorszy jakościowo niż ten wyciskarki. Z sokowirówki uzyskujemy sok całkowicie klarowny. Jest dużo szybciej do uzyskania niż przy wyciskarce. Ale sokowirówka nie pracuje z takimi owocami jak jagody, maliny ani z liściastymi warzywami. Plusem będzie to, że można szybko duże ilości owoców przerobić. Wybór zależy od tego na czym nam zależy, czy chcemy klarowny czy gęsty sok. Czy możemy mieć sok dopiero po dłuższym czasie czy zależy nam na szybkiej pracy i stworzeniu dużej ilości soku. Trzeba sobie samemu odpowiedzieć na wiele pytań i potem podjąć ostateczną najlepszą decyzję.