Czy soki z wyciskarki są najzdrowsze? Jedynie świeży sok, który będzie przygotowany z użyciem wolnoobrotowych wyciskarek będzie dobrym produktem, ponieważ dostarczy do naszego organizmu łatwo przyswajalnych składników organicznych. Będzie dzięki niemu można poradzić sobie z wolnymi rodnikami a jednocześnie będzie się poprawiało pracę układu pokarmowego. Takich dobrych składników niestety nie znajdziemy w sokach z sokowirówek, ponieważ przy ich wykonaniu będzie wiele obrotów, które podniosą temperaturę i dojdzie do szybkiego utleniania takiego soku, przez to jego wartość będzie oczywiście mniejsza. Przez użycie wyciskarki będzie można uzyskać sok z większą ilości minerałów, witamin a także olejów oraz kwasów czy węglowodanów. Wyciskarki pozwalają na uzyskiwanie soku nie tylko z owoców czy warzyw, ale także z roślin liściastych i ziół zielonych.

Z takich roślin nie będzie się dało pozyskać soku z sokowirówki. A na pewno znajduje się w nich wiele cennych dla organizmu składników, dlatego spożywanie takiego soku na pewno będzie pozytywnym wyborem. Mamy badania, które potwierdzają, że spożywanie soków z warzyw czy owoców dostarcza do naszego organizmu składników aktywnych i jednocześnie są to takie składniki, które organizm będzie mógł spokojnie przyswajać. Enzymy, które znajdują się w sokach będą dawać możliwość szybkiego trawienia co jak się wydaje również jest ważne. Takie trawienie przy sokach z sokowirówki czy sklepowych nie będzie możliwe. Soki owocowe czy warzywne z wyciskarki to płyn, który będzie znajdować się z w komórkach roślin i przy silnym wyciśnięciu będzie się dało wyciągnąć z takiego soku wszystko to co rzeczywiście najlepsze. W sokach z cytrusów będzie się przede wszystkim znajdować duża ilość witaminy C, która dla ludzkiego organizmu jest ważna, ponieważ wpływa między innymi na produkcję kolagenu.

Dodatkowo będzie chronić przed krwawieniem czy też ułatwi proces gojenia się ran. W ten sposób mamy większą odporność organizmu na zakażenia różnego rodzaju. Przy spożyciu takich soków podniesie się poziom interferonu, który będzie wpływać na układ immunologiczny tak, że wpłynie na wzrost sprawności komórek odpowiadających w organizmie za odporność. Jeśli spożywać będziemy soki z zielonych warzyw będą one doskonałym źródłem oczyszczającego chlorofilu, który pozytywnie wpływa na układ pokarmowy. Jeśli w sokach znajduje się witamina E, będą one doskonale działać na organizm ponieważ mogą zapobiegać starzeniu się komórek. W świeżych sokach znajdują się tak cenne składniki jak żelazo, miedź potas, sód, jod czy magnez. Wszystkie te składniki występują w formie łatwo przyswajalnej co oczywiście ma wielkie znaczenie dla naszego organizmu i dlatego trzeba również w ten sposób na nie spojrzeć.