wpływ wyciskanych soków na zdrowie DZIAŁANIE OCZYSZCZAJĄCE – soki mają w składzie dużą ilość błonnika i dzięki temu mogą mieć działanie przeczyszczające. Przyczyniać się będą do usuwania z organizmu substancji o toksycznym charakterze. Proces detoksykacji oraz oczyszczenia układu pokarmowego, między innymi jelit będzie pozwalał na oczyszczenie umysłu i poprawę nastroju. Oczyszczanie usprawnia także proces metaboliczny, jeśli po jego zakończeniu będzie się pilnowało zdrowej diety.

ENERGIA DO ŻYCIA – rośliny żywe dają nam oczywiście masę wartościowych składników, dzięki czemu nasz organizm będzie miał od razu dużo więcej energii i będziemy się lepiej czuli.

PRZECIWUTLENIACZE – zioła, owoce i warzywa mają w swoim składzie także wiele przeciwutleniaczy. Są to substancje, które będą przeciwdziałać wolnym rodnikom, które mogą niszczyć nasze komórki i zwiększać będą podatność na nowotwory. Warzywa i owoce mają wiele takich przeciwutleniaczy, ale najwięcej znajdzie się w takich owocach jak: acai, granaty, jagody, żurawina, jeżyna, suszone śliwki,maliny, truskawki,czerwona fasola, fasola pinto, serca karczochów, czarna fasola czy jarmuż.

CUKRY NATURALNE – zawarte w owocach i warzywach będzie się spożywało dodatkowo z witaminami i składnikami mineralnymi, których w normalnym sprzedawanym cukrze oczywiście nie da się znaleźć. Naturalny cukier daje nam tyle energii co słodycze, ale nie dajemy organizmowi chemii, która w sklepowych produktach się znajduje.

CHLOROFIL – znajduje się tylko w roślinach i możę wpływać na tworzenie między innymi hemoglobiny, która odpowiada za transport tlenu do komórek. Dlatego na pewno ważne będzie picie w jak największych ilościach soku z roślin zielonych, ponieważ taki sok jest najzdrowszy. Jak widać wiele mamy aspektów, które będą zachęcać do spożywania świeżych soków z warzyw i owoców. Dają one wiele energii, mogą wpływać pozytywnie na procesy trawienne i będą również wpływać pozytywnie na cały organizm i nasze samopoczucie.