Kto nie kocha truskawek, musiałyby być najpopularniejszym owocem na świecie i łatwo zrozumieć dlaczego - kolorowe, soczyste i po prostu tak pysznie wyglądające i smakujące. Ale myślę, że ich prawdziwy urok leży w ich wszechstronności. Jest tak wiele sposobów, na jakie można wykorzystać truskawki, od dodawania ich do warzyw, ciast i deserów, po przyrządzanie sałatek owocowych. Ale jednym z najlepszych i najprostszych jest wrzucenie ich do blendera w mikserze.

Ich naturalna słodycz i jasny kolor sprawiają, że napój, który smakuje tak dobrze, jak wygląda. W rzeczywistości truskawkowe smoothie są tak kremowe, że stanowią deser sam w sobie.

Moim zdaniem pięknie komponują się z bananami i innymi owocami jagodowymi - a właściwie z większością owoców. Dodaj trochę mrożonego jogurtu i trochę soku owocowego lub mleka i masz wspaniały smakujący smoothie. Świetnym sposobem na zdrowsze smoothie truskawkowe jest dodanie do niego orzechów, nasion, ziaren lub miodu.

Nasze przepisy na truskawkowe smoothie zadowolą wszystkich tych miłośników truskawek.

Jak kupować truskawki

Wybierz jagody, które są jaskrawo kolorowe, jędrne, błyszczące i puszyste, z zielonymi czapeczkami wciąż przyczepionymi. Unikaj wszystkiego, co wygląda na miękkie, wyschnięte lub tępo wyglądające. Ponieważ nie kontynuują dojrzewania po zerwaniu, nie ulegaj pokusie kupowania wszystkiego, co jest niedojrzałe, myśląc, że dojrzeje w ciągu kilku dni.

Jak przechowywać

Nieumyte truskawki przechowuj w odpowiednim pojemniku w lodówce przez 2 - 3 dni. Umyj je i oberwij dopiero wtedy, gdy będziesz gotowy do podania. Obłuskiwanie oznacza usunięcie zielonych czapeczek z wierzchu. W tym celu należy włożyć czubek ostrego noża w miękką białą część u podstawy kapelusza, a następnie powoli obrócić truskawkę. Zielona szypułka powinna dość łatwo odpaść.

Smoothie truskawkowo-bazyliowe

Składniki

2 filiżanki truskawek
¼ filiżanki suszonych jagód Goji
3 daktyle Medjool, pestki
½ awokado
1 łyżka drobno posiekanej bazylii
1 filiżanka wody kokosowej

Sposób przygotowania

Pokroić truskawki w plasterki i obrać je z łupin, a awokado obrać i pozbawić pestek. Włożyć truskawki i awokado do blendera razem z jagodami goji, daktylami, bazylią i wodą kokosową. Przetwarzać, aż wszystko stanie się gładkie, a napój będzie gęsty i kremowy.

Wlać do 2 szklanek.

Smoothie truskawkowo-migdałowe

Składniki

1 filiżanka truskawek, obranych z łusek
1 filiżanka jogurtu waniliowego
½ szklanki mleka migdałowego
1/8 szklanki migdałów w płatkach

Jak przyrządzić

Truskawki, jogurt, mleko migdałowe i płatki migdałów umieścić w blenderze i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Blender wysokoobrotowy z łatwością poradzi sobie z migdałami. Migdały nadadzą Twojemu smoothie wspaniały migdałowy smak, a także dodadzą kremowej konsystencji.

Przelej do 2 szklanek i udekoruj dodatkowymi truskawkami.

Truskawka, malina i granat

Składniki

1 filiżanka truskawek
1 filiżanka mrożonych malin
½ szklanki soku jabłkowego
¼ filiżanki nasion granatu

Sposób przygotowania

Obrać z szypułek i przekroić truskawki na pół. Umieść w blenderze, razem z malinami, sokiem jabłkowym i pestkami granatu. Rozpocząć miksowanie na niskim poziomie, następnie zwiększyć na wysoki i przetwarzać do uzyskania gładkiej konsystencji.

Wlać do 2 wysokich szklanek.

Smoothie truskawkowe i morelowe

Składniki

½ szklanki truskawek, obranych z łupin
2 morele, przepołowione i drylowane
½ filiżanki zwykłego niskotłuszczowego mrożonego jogurtu
½ szklanki mleka
1 łyżeczka miodu

Sposób przyrządzenia

Obrać truskawki z łupin i pokroić w plasterki. Morele przekroić na pół i usunąć pestkę. Umieścić truskawki, morele, jogurt i mleko w blenderze i miksować przez 1 minutę lub do uzyskania gładkiej konsystencji. Skosztuj swojego smoothie i jeśli wolisz słodsze, dodaj miodu.

Przelać do schłodzonej szklanki i natychmiast podawać. Serwuje się 1